Nieuws
Brandweerzone Oost @ interzonale dispatching

(PERSBERICHT 19/12/2019)

Tegen de zomer 2020 zal vanuit de Roggestraat in Gent, de hoofdkazerne van Brandweerzone Centrum, ook het grondgebied van Brandweerzone Oost (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Lebbeke, Lokeren en Zele) gedispatcht worden. Alle noodmeldingen komen dan via de Noodcentrale 112 automatisch terecht in de dispatching van zone Centrum. Die wordt het kloppend hart van de brandweer voor 36 gemeenten in Oost-Vlaanderen. De integratie begint vanaf januari 2020 en zal stapsgewijs gebeuren. Tegen de zomer van 2020 moet de aansluiting rond zijn.

1800 BRANDWEERLIEDEN, MEER DAN 300 VOERTUIGEN & MEER DAN MILJOEN OOST-VLAMINGEN BESCHERMD VANUIT DE INTERZONALE DISPATCHING IN GENT

Kapitein Wouter Van Den Broeck, zonecommandant zone Oost: “De zonale dispatch van onze zone was toe aan vernieuwing. Het huidige systeem is technisch beperkt, verouderd, onvoldoende redundant en stilaan aan vervanging toe. We hebben hiervoor verschillende opties bekeken, gaande van het volledig vernieuwen van de zonale dispatching tot een samenwerking met één van de andere zones in België. Na grondige afweging van de verschillende opties hebben we ervoor gekozen om voor onze dispatching samen te gaan werken met Brandweerzone Centrum.

De aansluiting van de dispatching van zone Oost zal gefaseerd verlopen, per 2 of 3 posten. Bedoeling is om tegen de zomer van 2020 helemaal rond te zijn. Dan gaat de kazerne van Dendermonde namelijk tegen de vlakte. Bij drukke periodes, van aangekondigd noodweer bijvoorbeeld, zal ook zone Oost wel met lokale dispatchers blijven werken. Vanuit de verschillende lokale brandweerposten kan immers beter ingeschat worden wat de prioriteiten zijn en welke interventies eerst moeten afgewerkt worden.

Kolonel Wim Van Zele, zonecommandant van zone Centrum: “Als zone Oost helemaal aangesloten is, betekent dat we vanuit de Roggestraat 1800 brandweerlieden (600 beroeps, 1200 vrijwilligers), 29 brandweerposten en meer dan 300 voertuigen uitsturen naar burgers in nood. Samen met zone Zuid-Oost beschermen we dan meer dan 1 miljoen inwoners op een snelle, adequate en kwaliteitsvolle manier.

Kapitein Dries Van de Winkel, diensthoofd Dispatching bij Brandweerzone Centrum ziet in de aansluiting van zone Oost een mooie bevestiging van de weg die zone Centrum samen met zone Zuid-Oost 2 jaar geleden is ingeslagen op vlak van dispatching. “Een brandweerdispatching 24 op 7 bemannen en op niveau houden, is immers een enorme uitdaging die je best samen aangaat. Met onze 3 zones samen, vormen we de meest innovatieve en geavanceerde brandweerdispatching van België, samenwerking werkt.

NIEUW TEAM

Vanaf 1 januari 2020 zal de dispatching ook bemand zijn door een gemengde bezetting van administratieve dispatchers en beroepsbrandweerpersoneel. Zij vormen een team dat ervaring combineert met expertise. De 16 nieuwe burgerdispatchers hebben zopas een opleiding van 6 weken afgerond en zijn hierdoor sterk onderlegd op het vlak van crisistools en -software en noodplanning. De operationele dispatchers hebben dan weer hun ervaring vanop het terrein mee. Achter de coulissen van de interzonale dispatching schuilt heel wat knowhow en expertise. Een grote ploeg van collega’s van de verschillende zones en diverse andere (privé) partners staan daarbovenop dag en nacht paraat om antwoord te bieden op onze huidige en toekomstige uitdagingen.

HOE WERKT DE DISPATCHING: ACHTER DE SCHERMEN

De ketting start meestal bij een noodoproep naar de Noodcentrale 112. Onze interzonale dispatching krijgt die oproep (wanneer de telefonische bevraging is afgerond) enkele seconden later digitaal binnen. Via onze software FrontForce Emergency beschikken wij in real time over de beschikbaarheden van 1.800 brandweermensen. We zien ook de positie en de status van meer dan 300 voertuigen. Met die informatie berekent de software de beste aanpak en alarmeren we de juiste mensen en voertuigen.

Brandweerzone Oost @ interzonale dispatching
  • 19/12/2019 14:25
  • Brandweerzone Oost
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.