Nieuws
Overkoepelende dispatching zones Centrum en Zuid-Oost operationeel

PERSBERICHT ( 10/07/2018 )

Alle interventies binnen de brandweerzones Centrum en Zuid-Oost worden sinds eind juni afgehandeld door één interzonale dispatching in Gent. Minstens drie dispatchers staan er dag en nacht paraat om ambulances en brandweerwagens uit te sturen. Een samenwerking van deze omvang is uniek in ons land.

De twee brandweerzones beslisten in februari vorig jaar om de handen in elkaar te slaan. Sinds eind juni draait het nieuwe systeem op volle toeren. “Het grote voordeel van een overkoepelende dispatching is dat we efficiënter werken, zowel voor onze operaties als met onze IT”, zegt kapitein Dries Van de Winkel van Brandweerzone Centrum. “De burger blijft goed beschermd, want bij een oproep in één van de zones zien we meteen welke brandweerposten het snelste ter plaatse kunnen zijn. Tegelijkertijd vermijden we dat er teveel brandweerwagens worden uitgestuurd. Bij grote of complexe interventies kunnen we ook snel en gericht reageren.”.

In de loop van 2017 werd de infrastructuur van de dispatching van zone Centrum verder uitgebouwd. Daarna sloten de verschillende posten van zone Zuid-Oost één voor één aan bij de centrale dispatching in Gent. De tabel hieronder geeft deze gefaseerde aanpak weer, met als eindpunt het grensgebied met zone Centrum (Wetteren en Laarne). 

Brandweerpost zone Zuid-OostAangesloten op 
Denderleeuw17 oktober 2017
Ninove28 november 2017
Geraardsbergen16 januari 2018
Aalst, Erembodegem en Moorsel6 maart 2018
Lede17 april 2018
Wichelen22 mei 2018
Wetteren26 juni 2018

De interzonale dispatching beschermt intussen zo’n 850.000 inwoners.
Met dit unieke project sturen wij op dit moment 19 brandweerposten aan van de Nederlandse tot de Waalse grens. Dat gaat over ongeveer 900 brandweervrijwilligers en 600 beroepskrachten.
In een volgende fase sluiten ook de posten Nevele (Deinze), Waarschoot en Zomergem (Lievegem) aan.Overkoepelende dispatching zones Centrum en Zuid-Oost operationeel
  • 10/07/2018 02:41
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.