Hulpverleningszone Zuid-Oost in 2019

In 2019 werden de brandweerdiensten van Hulpverleningszone Zuid-Oost 23 792 keer opgeroepen voor noodsituaties. 

Van deze interventies waren er 1 067 brandweerinterventies en 14 232 ziekenwageninterventies

De hulpverleningszone garandeert dat elke noodoproep beantwoord wordt, dankzij de niet-aflatende inzet van 522 personeelsleden. 

Onder de oproepen voor brand verstaan we alle soorten brandmeldingen. Het kan dan gaan over een brand buiten (bv. van natuur, voertuig of vuilbak) of binnen (bv. van een gebouw, schouw of een ondergrondse parkeergarage). Automatische brandmeldingen en controletaken (bv. controle van brandgeur of van goede blussing) zijn ook opgenomen in deze cijfers.

In 2019 handelde de hulpverleningszone 926 oproepen af naar aanleiding van storm of wateroverlast, en dit vooral in piekperiodes. Voor wespenverdelingen werd 3 802 maal een brandweerploeg ingeschakeld. Het grootste aantal oproepen voor dit type interventie zien we in de zomer en in het najaar.

Dat werken bij een hulpverleningszone zeer gevarieerd is blijkt uit het grote aantal ‘andere’ interventies, namelijk 3765 oproepen. Daaronder verstaan we de hulpverlening onder andere n.a.v. een auto-ongeval, het vrijmaken van de weg, het redden van personen die zich in één of andere gevaarlijke situatie bevinden, bevrijdingen uit liften, redden van dieren in nood, interventies waarbij gevaarlijke stoffen betrokken zijn en allerlei speciale of logistieke interventies. 

Om al deze interventies te kunnen afhandelen zijn er binnen onze zone 522 personeelsleden actief binnen de hulpverleningszone. 111 van hen zijn in hoofdberoep actief in de hulpverleningszone waarvan 10 personen beroepsambulanciers zijn. Zij worden bijgestaan door 389 vrijwilligers die zich, naast hun dagtaak, beschikbaar stellen om inwoners bij te staan. Onder deze vrijwilligers zijn 34 vrijwillige ambulanciers aanwezig. De gehele werking van de hulpverleningszone wordt ondersteund door 22 administratieve personeelsleden.

Bijkomende informatie op http://www.brandweervlaanderen.be/Home/Nieuws.aspx?id=4129

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 10 augustus 2020
Hulpverleningszone Zuid-Oost in 2019
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.