CO ontstaat bij onvolledige of slechte verbranding, als er onvoldoende zuurstof in de kamers is of bij een slecht onderhouden toestel voor verwarming of warm water. Het komt enkel vrij bij toestellen met een vlam, of werkend op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum.
Symptomen en alarmsignalen
Er is risico op CO-vergiftiging (CO-intoxicatie) bij onderstaande symptomen of alarmsignalen.
- Meerdere personen hebben gelijktijdig klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid, concentratiestoornissen, braakneigingen.
- Een gezinslid wordt onwel in een badkamer uitgerust met een heetwatertoestel op gas.
- De klachten doen zich altijd voor op een bepaald tijdstip, bijvoorbeeld tijdens het nemen van een bad of douche, bij het verwarmen met een petroleumkacheltje, ...
- Er is roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond.
- Er is een abnormaal hoge vochtigheid en condensatie in huis.
- Er zijn gele vlammen in plaats van blauwe vlammen te zien, bijvoorbeeld bij de gasgeiser.
- De klachten verminderen als er verlucht wordt of als u buiten gaat.
Wat doen bij vermoeden van CO-vergiftiging?
Als u CO-vergiftiging vermoedt, doe dan het volgende.
- Zorg ervoor dat u zelf niet bevangen geraakt door het gas. Ga nooit zomaar een ruimte in waarin een bewusteloos slachtoffer ligt. Bel in dit geval onmiddellijk de hulpdiensten.
- Gebruik geen schakelaars (bijv. lichtschakelaar of telefoon) en geen aansteker of lucifers. Als de CO-concentratie hoog is, kan dat een ontploffing veroorzaken.
- Verlucht de kamer: open ramen, deuren, garagepoort, ... Zorg voor voldoende ventilatie.
- Bel 112: Vermeld dat het om een CO-vergiftiging kan gaan en vermeld of het slachtoffer bewusteloos is of niet.
- Schakel indien mogelijk de vermoedelijke bron uit. Bijvoorbeeld verwarmingstoestel, gasgeiser in de badkamer, draaiende motor van auto, ...
- Evacueer iedereen naar de frisse lucht. Als het slachtoffer niet meer ademt, begin dan reanimatie. Leg het slachtoffer in zijdelingse veiligheidshouding om verstikking door eigen braaksel te vermijden.
Voorkom: deze 4 pijlers redden levens
1. Controleer: laat uw verwarming plaatsen en onderhouden door een erkende vakman
- Laat uw verwarmingstoestel plaatsen door een erkend vakman.
- Regelmatig onderhoud van uw centrale verwarming (en schoorsteen) is verplicht. Voor afzonderlijke stooktoestellen (en schoorsteen) wordt regelmatig onderhoud sterk aanbevolen. Meer info: Keuring en onderhoud van uw verwarming en schoorsteen.
- Als u vermoedt dat er een CO-probleem is in uw woning, laat dan uw verwarmingstoestel, warmwatertoestellen en schouw controleren door een vakman. CO komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen.
- Doe voor een cv-installatie (centrale verwarming) een beroep op een erkende technicus.
Gas: zie de lijst:Technici gasvormige brandstof.pdfStookolie: zie de lijst:Technici vloeibare brandstof.pdf - Met vragen over afzonderlijke stooktoestellen kunt u terecht bij de fabrikant of de installateur.
- Doe voor een cv-installatie (centrale verwarming) een beroep op een erkende technicus.
- Controleer regelmatig de kleur van de vlam. Blauw is goed, geel duidt op een slechte verbranding.
2. Ventileer en verlucht
Zorg 24 uur op 24 voor een aanvoer van verse lucht via een mechanisch ventilatiesysteem, ventilatieroosters, een raam in kiepstand of op een kier.
Zorg voor voldoende verluchting in uw woning. Zet uw raam wijd open. Verluchten doet u best tijdens en na het gebruik van een verwarmings- of warmwatertoestel dat zuurstof uit de leefruimte haalt zoals een openhaard, een 5-liter geiser in de keuken, een gaskachel of een badgeiser (type B).
3. Alarmeer: plaats CO-melders
- Bevestig een CO-melder aan het plafond in elke ruimte met een verbrandingstoestel en/of rookafvoerkanaal.
- Heeft u een CO-melder in de badkamer? Deze moet u vaker controleren en/of sneller vervangen.
- Plaats ook een CO-melder in de leefruimte of slaapkamer zonder verbrandingstoestel, minimaal op lighoogte.
- Een kwaliteitsvolle CO-melder kunt u herkennen aan
- Productnorm NBN EN 50291
- Of een keurmerk zoals BOSEC, NF, TÜV, Q-label, VDS.
- Test de CO-melders regelmatig.
Een CO-melder moet dus in de juiste ruimten op de juiste plaats aangebracht worden. Het moeten ook kwaliteitsvolle melders zijn én de toestellen moeten tijdig worden vervangen. Als u die niet doet, kan een CO-melder een vals gevoel van veiligheid geven. En ook mét CO-melders in huis moet u sowieso de verplichtingen en aanbevelingen voor onderhoud van toestellen en ventilatie volgen.
4. Reageer snel bij symptomen
- Wees aandachtig voor de symptomen van CO-vergiftiging en neem geen risico’s.
- Evacueer, verlucht en bel de hulpdiensten via 112.
Extra tips
Verplaatsbare verwarmingstoestellen op gas of petroleum gebruikt u beter niet. Al zeker niet om een grote koude te verjagen of langer dan 10 minuten per half uur. U plaatst de toestellen ook best niet in kleine ruimtes. Zet altijd een raam op een kier of op kiepstand.
Gebruik nooit een barbecue in huis.
Op de website van het Antigifcentrum vindt u veel tips om CO-vergiftiging te voorkomen in badkamer, woonkamer, slaapkamer, keuken, …
Nuttige links:
Powered by Froala Editor