Eén keuzemenu voor de twee noodnummers

Sinds 11 februari is in België een keuzenummer ingevoerd voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen. Ook als je geen, of een foute keuze zou maken. 

Ongeacht of je 112 of 101 belt, laat het keuzemenu je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met teen operator van de noodcentrale die onmiddelijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt. 

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE waarmee je via een icoon de hulp kiest (brandweer, ambulance of politie) die je nodig hebt. Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddelijk in contact gevracht met de bevoegde noodcentrale. 

Hoe werkt het menu?

Indien je dringende hulp nodig hebt van de brandweer, een ambulance of de politie, dien je het volgende te doen: 

1. Bel het noodnummer 112 of 101

2. Luister naarde boodschap: "Noodcentrale. Voor ziekenwagen of brandweer, druk 1. Voor politie, druk 2"

3. Maak een keuze: 1 of 2

4. Indien je geen keuze maakt, herhaalt de boodschap zich.

5. Blijf aan de lijn: een operatir zal je oproen beantwoorden. 

Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 24 februari 2022
Eén keuzemenu voor de twee noodnummers
Bezoek de nationale website via www.hulpverleningszone.be.