Historiek

Volgens historische bronnen is het "Keizersplein" gelegen op de in 1752 gedempte Karmelietenvest (voorheen de zogenaamde "Kastanjevesten") en werd het in 1810 t.g.v. het bezoek van de Franse keizer Napoleon I aan Aalst hernoemd in "Keizerlijk Plein".

In het midden van de 19de eeuw werd een rij éénlaagse arbeidershuisjes langs de noordelijke kant van het plein afgebroken en vervangen door een aantal gebouwen in neo-Vlaamse stijl.

Het pand met huisnummer 44 werd op 3 april 1873 aangekocht door de Nationale Bank van België van de toenmalige eigenaar Louis de Warneffe, burger van de stad en koopman in hop en samen met het aanpalende gebouw nr. 42 samengevoegd tot 1 geheel ter vervanging van de bestaande vestiging in de Korte Zoutstraat.

Volgens de wet van 10 mei 1850 was de Nationale Bank van België immers verplicht om in de hoofdplaats van ieder gerechtelijk arrondissement aanwezig te zijn met een agentschap.

Het gebouw bleef functioneren als agentschap van de Nationale Bank van België tot het in oktober 2001 verkocht werd i.k.v. de afbouw van de regionale agentschappen van de Nationale Bank.

Na renovatie was in het gebouw het accountancy-bedrijf KPMG gevestigd tot in maart 2016 de KPMG-kantoren van Gent en Aalst samengevoegd werden tot 1 vestiging in de "Blue Towers" in Gent (naast de Ghelamco Arena).

BRONNEN :
- Geschiedenis der Straten van Aalst - Jos Ghysens (1986)
- Agentschap Onroerend Erfgoed : Bouwen door de Eeuwen heen in Vlaanderen, Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed in Vlaanderen
- Agentschap Onroerend Erfgoed : Nationale Bank van België, Inventaris Onroerend Erfgoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/15146
- Stadsarchief - stad Aalst 

Laatst bijgewerkt op 14 april 2017
Historiek