Melding Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar, een uitheemse wespensoort die onder andere honingbijen opvreet, is aan een stevige opmars bezig in Europa. Ook in ons land melden steeds meer mensen dat ze (een nest van) de hoornaar hebben opgemerkt. Hoe herkent u het insect precies en wat moet u doen als u er een ziet?

Hoe meld je een nest Aziatische hoornaars? 

In Oost-Vlaanderen hebben we volgende afspraken over de verdelging van nesten van Aziatische hoornaars : 

 • De brandweer mag nesten van Aziatische hoornaars verdelgen die in de buurt hangen van mensen en hinder veroorzaken.
  Dit gaat doorgaans om primaire nesten.
  Verdelging van dergelijke nesten kan via het eLoket van de zone aangevraagd worden.

  Uitvoering van verdelgingen van nesten van Aziatische hoornaars is onderhevig aan het zonale retributiereglement van de hulpverleningszone Zuid-Oost.
  Een factuur voor een bedrag van 47 € zal achteraf door de financiële dienst van de hulpverleningszone opgestuurd worden.

 • Niet hinderlijke primaire nesten en secundaire nesten van Aziatische hoornaars moeten gemeld worden via de website vespawatch.be
  De Provincie Oost-Vlaanderen subsidieert de verdelging van deze nesten vanaf 17 augustus tot 15 november.

  Het staat elke burger ook vrij om een professionele verdelger in te schakelen.
  Een overzicht van erkende bestrijders vind je op https://vespawatch.be/eradicators/

Hoe herken je een Aziatische hoornaar? 

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel. 

Helaas verwarren veel mensen de Europese hoornaar met de Aziatische hoornaar. De Europese hoornaar ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.
 

Primaire en secundaire nesten

De voorbije jaren werd geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen. De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die onze inheemse insectensoorten bedreigt. Ondanks de inspanningen is het duidelijk dat de Aziatische hoornaar gevestigd is. Uitroeien is onmogelijk geworden. 

Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10m) en hebben een doormeter van 80cm of meer. Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze secundaire nesten worden vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.  
Vespa-Watch : Aziatische hoornaar herkennen

Vespa-Watch : Aziatische hoornaar melden


Powered by Froala Editor

Laatst bijgewerkt op 16 augustus 2023
Melding Aziatische hoornaar